DĚKUJI....

24.10.2012 20:11

24.10.2012 den kdy vstoupil do svého posledního turnaje jeden z nejlepších hráčů v novodobé historii badmintonu Peter Hoeg Gade. První kolo přináší pro Petera posledních pár turnajů nepřekonatelnou překážku. Bude to i v tomto momentu, v případě posledního turnaje jeho mezinárodní kariéry? Místo svého posledního turnaje zvolil perfektně. YONEX FRENCH OPEN 2012 se každoročně od roku 2007 koná v městě lásky - v  Paříži. Chápu jeho rozhodnutí ukončit badmintonovou kariéru na tomto turnaji a v tomto městě, které má úplně všechno, atmosféru, historii, současnost, svůj turnaj a teď i svého hrdinu Petera.

Po dlouhém hledání možnosti sledování online a trochu propadání deprese, že jeho možný poslední zápas neuvidím, stejně, jako díky ČT 4 jsem neměl šanci vidět jeho poslední utkání na OH 2012 v Londýně, jsem se proklikal na stream FFBAD. Peterovo představení s Uedou Takumou (Japonsko) může začít. Rozehrávka a oba herci ve svých zářivých brněních vstupují na kolbiště, které napíše další stránku dějin světového badmintonu. Od úvodních míčků je vidět, že je Peter trochu svázán nervozitou okamžiku. Začátek utkání přináší krásné výměny, které ukazují Peterovu dokonalou techniku, která je v některých chvílích až nadpozemská, ale bohužel Ueda Takuma má jiný názor na krásu Peterových úderů a trestá jeho pomalejší rozjezd sérií vítězných míčů. Do stavu 9:2 pro Japonského hráče to vypadá, že Peter nepřekoná nástrahy prvních kol a místo ukončení na vrcholu, bude mít jeho konec trpkou příchuť. Od skóre 9:2 Peter začíná ukazovat, proč byl světová 1, vítěz All England a mistr světa ve čtyřhře juniorů. Vidíme Peterovo zlepšení pohybu po kurtě, který pomalu začíná přebírat iniciativu a hlavně zlepšení pestrosti úderů, které jsou přesnější a rychlejší. Na druhé straně kurtu je znát opadnutí prvního náporu a zvýšené cupitání po kurtě oproti Peterově rozvážnému pohybu. Ueda Takuma začíná kupit chyby a Peter pomalu, ale jistě přebírá iniciativu a Japonský útok zažíná být pomalý a začíná se ztrácet. Než se dostaneme do půlky utkání, otáčí Peter vývoj zápasu a v polovině prvního setu vede Peter 11:10. Ve druhé polovině setu se postupně srovnává hra, ale jeho závěr má už ve svých rukou, nebo lépe v raketě, Peter. Při prvním setbolu za stavu 20:18 podává Peter krátké beckhandové podání, po kterém následuje rychlá výměna a vytváří tak účinný tlak, který dal vzpomenout na jeho deblové začátky. Po proměněném setbolu vidíme jeho oblíbené gesto „zvednutá pěst“. Druhý set nám ukazuje od samého začátku Peterovu badmintonovou krásu, také zlepšil hru ve všech ohledech a předvádí nám sílu severské mytologie, která je současností. Druhý set nám dává šanci vidět celou škálu Peterových úderů, kde začíná dominovat křižná smeč z forhandového rohu. Gestikulace Japonského trenéra je výrazná, ale výkon Ueda Takumy začíná být pravým opakem. V polovině druhého setu vede Peter 11:4 a od této chvíle si udržuje výrazný rozdíl 7 bodů, který se mu daří udržet až do konce setu a dokonce zvyšuje svůj náskok na 20:10. Po proměněném matchballu vidím radost a zároveň uvolnění v tváři Petera.

Peter nám ukázal ze svého umění vše, morální sílu, touhu po vítězství a dokonalé umění jeho hry. Ukázal nám svou lidskost, když se srovnával s vnitřním pocitem možného posledního zápasu své mezinárodní kariéry, ale také ukázal další díl své badmintonové poezie. Těším se na zítřek a věřím, že to nebude Peterovo děkuji a sbohem. Teď je to mé děkuji….  

SWISS OPEN 2010 turnaj, na kterém Peter naposledy porazil Lin Dana

Zpět

Vyhledávání

© BaC Kladno 2012

Vytvořeno editory BaC Kladno