Kdo bude další oběť?

15.09.2013 12:46

Před několika dny byl na tomto webu uveřejněn zábavný článek, ve kterém se jeho autor Mára Schoř zabýval mimo jiné nadměrnou potřebou spánku, která pronásledovala Kryštofa během jeho pobytu na letním soustředění. Článek měl (alespoň podle počtu facebookovských palců nahoru) mezi členy klubu velký úspěch – jsem si jistý, že nejsem zdaleka jediný čtenář, který se po zhlédnutí poslední fotky nahlas zařehtal.
Jak se však často říká, každý humor někdy přejde. Můj úsměv mi doslova ztuhnul na tváři, když jsem zjistil, že celá záležitost má mnohem vážnější charakter. Ano, narážím právě na onu „zábavnou“ historku spojenou s Kryštofovou ospalostí.
Jak už jsem zmínil, tuto skutečnost jsem až donedávna bral s nadhledem a s úsměvem, tak jako všichni ostatní členové klubu. Můj názor na věc se však změnil dne 11. září, kdy jsem s Jardou Holečkem podnikl výlet do Prahy na lezeckou stěnu.
Jakže to spolu souvisí? Dozvíte se...

Celé to začalo docela nevinně – dojeli jsme vlakem do Prahy, zalezli na stěně, najedli se a jelo se domů. Ve vlaku se však stala jistá věc, která mi dodnes nedá spát.
Jarda usnul.



Nebylo by na tom nic divného a už vůbec ne zlověstného, kdybych si v tu chvíli neuvědomil jednu děsivou skutečnost – totiž že Jarda bydlel během soustředění s Kryštofem na pokoji. V tu chvíli se mi v hlavě rozvířila bouře myšlenek. Může to snad být nakažlivé? Pokud ano, kolik lidí už mezitím Kryštof stihl nakazit? Existují snad i nějaké další projevy, než chorobná ospalost? Jak se oběti nemoci budou chovat vůči svému okolí?
Pronásledován těmito a ještě horšími myšlenkami, rozhodl jsem se ihned po návratu z Prahy zeptat odborníka, abych se o potenciální nákaze dozvěděl co nejvíc. Odborník na všechno, tedy Google, bohužel potvrdil mé nejhorší obavy.
Ano, opravdu se jedná o nakažlivou nemoc, jejíž nejhlavnější projev už nám je známý – oběť nákazy usíná kdykoliv a kdekoliv. Onemocnění způsobuje bakterie známá jako Crystophia Uspavalis, která se (podobně jako vzteklina) nejčastěji šíří kousnutím. Tato informace mě zprvu uklidnila – jsme lidi, řekl jsem si, přece se nebudeme navzájem ohlodávat. Vzápětí jsem však byl vrácen zpět do kruté reality – dozvěděl jsem se totiž, že jedním z projevů nemoci je agresivní chování vůči ostatním jedincům. Nakažená osoba má obvykle potřebu šířit nákazu dál, a tak se z ní stává upíru či vlkodlaku podobná bytost snažící se pokousat co nejvíc lidí.
Už během soustředění se začínalo působení Crystophie Uspavalis projevovat. Jako jednu ze svých obětí si Kryštof vybral Honzu Nováčka, který sice zhoubnému kousnutí statečně unikal...



… ale neuniknul.



Nově nabyté vědomosti o nákaze jsem promítnul do již zmíněného případu (možná) nakaženého Jardy. A stejně jako Kryštofa a Honzu, i jeho jsem okamžitě přiřadil mezi adepty na zavření do karantény.



Na fotce to možná vypadá, že Jarda posiluje, co však vidíme ve skutečnosti, je takzvaná „náběhová“ fáze nemoci. Google mi prozradil i to, že silnější jedinci jsou v prvních dnech schopni nemoci odolávat. Přestože je Crystophia doslova tlačí k podlaze, během náběhové fáze se jejímu působení s vypětím všech sil dá bránit. Výsledkem je typická pozice, ve které se nakažený jedinec zoufale snaží nepropadnout dřímotě a setrvává v bolestivé křeči držíc své tělo kousek nad zemí.



Zatímco jsem sepisoval tento článek, Mára uveřejnil druhou část svého fotko/textového seriálu Ohlédnutí za soustředěním a situaci, která se mi už tak zdála dost špatná, udělal ještě horší. Pokud jste článek četli, pochopíte. Fotky v článku zveřejněné potvrzují, že Crystophia Uspavalis se nebála zaútočit ani na trenérský tým.
Autorovi „Ohlédnutí“ však zřejmě vážnost celé situace stále nedochází – zatímco bezstarostně zveřejňuje další a další momentky ze soustředění, jeho starší dcera trpí pokročilým stádiem nemoci. Již na soustředění ji bakterie zasáhla plnou silou, a Sonja tak usínala v těch nejneočekávatelnějších situacích.



Co je však na celé situaci úplně nejhorší, je to, že Crystophia nezůstala ve Zbraslavicích. Ať už to byl Jarda, Honza, Sonja, Kryštof nebo kdokoliv jiný, jisté je, že některá z obětí bakterie rozšířila nákazu až do kladenské haly. Crystophia Uspavalis tak řádila kupříkladu na soustředění talentované mládeže:

 

Jak je z výše uvedené fotky patrné, Mára se zřejmě snažil své infikované dceři zabránit v nakažení Anežky - už to ale nestihl. A my tak máme další nepříjemný poznatek: nákaza se šíří nejen kousnutím, ale i dotykem.

Situace v klubu je tedy více než kritická.
Crystophia Uspavalis se vymkla naší kontrole a kosí členy BaC jako figurky na šachovnici.
Neinfikovaných jedinců zůstává už jen pár. Ano, mohli bychom je považovat za vyvolené, za skupinku neohrožených hrdinů, kteří by mohli najít lék a kladenský klub spasit. Této variantě ovšem nedávám velkou naději – přeživší totiž zdaleka nejsou ve stavu, ve kterém by mohli někoho zachraňovat.
Buď žijí v neutuchajícím strachu o své zdraví a před infikovanými se mají neustále na pozoru…



… nebo už jim z toho prostě hráblo.



Proto přestaňte počítat oběti, přestaňte doufat ve spasení.
Veškerý odpor je marný.
Neutíkejte, neskrývejte se.
Možná to bude dříve, možná později. Jedno je ale jisté.
Crystophia si vás najde.

Autor: Láďa
 

Zpět

Vyhledávání

© BaC Kladno 2012

Vytvořeno editory BaC Kladno