LBS 2014 - Pozdrav z dánské Fredericie

20.10.2014 21:43

1085 hráčů a hráček ze 133 klubů z šesti zemí Evropy - to je vizitka LBS 2014, turnaje určeného mladým badmintonistům kategorií U11, U13, U15, U17 a U19,konaného v dánských městech Fredericie, Lillebelts a  Erritso od 17. do 19. října. Turnaj se hrál celkem ve dvanácti badmintonových halách, na těžko uvěřitelných sedmdesáti kurtech. Součástí české výpravy na“dánský badmintonový svátek“, čítající 33 hráčů a hráček, se stala i kladenská Adéla Schořová, startující v kategorii U13A.
Turnaje jsme se zúčastnili již loni, a po nezapomenutelných zážitcích jsme neodolali ani letos. I když jsme dopředu věděli, do čeho jdeme, přesto si z této „badmintonové výpravy“ přivážíme spoustu nových zkušeností k nezaplacení. Dalším důvodem proč jsme se rozhodli do Dánska odcestovat, byl i fakt, že zde Adéla měla možnost startovat ve čtyřhře se svojí letošní parťačkou v kategorii U13 plzeňskou Eliškou Zemkovou. A lepší trénink si opravdu holky nemohly dopřát.

...je nás tady málo, ale musí nás být vidět...


Cesta.
Vyrazili jsme a Adélou z Kačice ve čtvrtek 16.10. kolem půl šesté večer, a dle loňských zkušeností jsme měli v pohodovém tempu dorazit do Plzně před devatenáctou hodinou. Měla nám tudíž zbýt hodina na zaparkování poblíž 25. ZŠ a na vyřízení nezbytných formalit. Tolik teorie, ale v praxi nám cesta po uzavírkami sužované dálnici D5 trvala více než dvakrát déle. Nevím, kolik je v Plzni radarů, ale asi mi pár fotek dorazí, a i přes mou veškerou snahu jsem se na místo srazu přiřítil pouhých devět minut před odjezdem. Zmoklí a zpocení jsme usedli do autobusu jako beznadějně poslední pár minutek po dvacáté hodině. Cesta autobusem směr Dánsko proběhla až nějaké detaily, o kterých se snad zmíním později, v pořádku. Na rozdíl od loňska jsme do Fredericie dorazili s takovým časovým předstihem, že jsme měli možnost si nejprve prohlédnout sportovní halu, pak se jet ubytovat a posléze se opět přesunout do sportovní haly ve Fredericii.

...připraveny ke hře, ale nemáme soupeřky...


Ubytování.
Ubytováni jsme byli ve školním komplexu vzdáleném asi 400 metrů od Fredericia Idretscenter, kde se nacházelo hned 6 badmintonových hal. Naše výprava dostala přidělenu největší místnost komplexu - tělocvičnu. Večerku ve 23:00 hodin si nikdo nedovolí porušit. Celý komplex je střežen bezpečnostní službou.

...vítejte ve Fredericia Idretscenter, vítejte v Dánsku...


Strava.
Tady nás nic od loňska nepřekvapilo. Strava probíhala formou švédských stolů, a jídlo bylo dobré, pestré a bylo ho, kolik kdo chtěl. Samozřejmostí bylo vždy několik druhů ovoce a nápoje.

...to už je zase ráno?...


Specifika.
Žádné novinky jsem od loňska nezaznamenal, ale určitě stojí za připomenutí třeba to, že každý hráč je rozhodčím na své půlce kurtu a nikdo jeho rozhodnutí (ani přihlížející trenéři či rodiče) nezpochybňuje! Klasický rozhodčí, tak jak ho známe my, pouze otáčí čísla tak, jak mu hráči řeknou. Pokud si hráč není jist, jaký míček byl, je to automaticky bod pro soupeře! Na jednu novinku jsem si přece jen vzpomněl. Rozhodčím nebyl poražený (jako u nás), ani vítěz předchozího zápasu (jak tomu bylo zde loni), ale dobrovolník z řad účastníků nebo rodičů! Hráči mají na turnaji zakázáno projevovat negativní emoce, jako se vztekat či házet raketou! Trenéři (pouze trenéři) smí svým svěřencům radit pouze mezi sety a v polovině setů….

 

...i mistr tesař se utne, ale po našem upozornění je již vlajka tak, jak má být...


Organizace.
Během třídenního turnaje připravili organizátoři i spoustu aktivit pro děti i jejich doprovod, jako třeba turnaj pro trenéry, stolní tenis, aqvapark, malování na trička a další. O dobrém jídle a slušném ubytování jsem se již zmínil. Organizaci samotného turnaje měli ale také celkem propracovanou. Vzhledem k obrovskému počtu účastníků je (alespoň pro nás) s podivem, jak to v pohodě zvládali. Organizační tým čítal několik desítek ochotných a vždy usměvavých lidí, kteří se moc nezastavili. Každý den se konaly porady vedoucích družstev, kde bylo řečeno vše, co bylo třeba. Mezi jednotlivými městy fungovala organizovaná přeprava autobusy. Celý program turnaje jsme obdrželi asi týden před samotnou akcí, a bylo tedy možné nastudovat, kdo, kde a kdy hraje. Všechny zápasy byly očíslovány a v tomto pořadí se také odehrály. Zádrhel nastal s odhlášením několika hráčů z turnaje, a následným přelosováním skupin a přečíslováním zápasů. Za což samozřejmě organizátoři ne úplně mohli. Bohužel nás to postihlo hned před prvním zápasem.

...páteční dlouhé čekání na zápasy tablety nevydržely, tak přišly na řadu staré dobré knihy...


Počasí.
Jednou větou lze říci, že bylo hnusně od chvíle co jsme dorazili až do našeho odjezdu. Po celé tři dny jsme neopustili vnitřní prostory s výjimkou cesty do a z haly. Nezopakovali jsme ani vycházku na mořské pobřeží, protože opravdu lilo jako z konve.

...Viktor byl z některých dotazů trochu rozpačitý, ale při focení po zápase už byl zase ve své kůži...


Axelsen.
Absolutní bombou tohoto turnaje byla účast Viktora Axelsena! Dorazil do Fredericia Idretscenter v sobotu před osmou hodinou večerní a věnoval se dětem v hale č. 1 celé dvě hodiny. Nejprve odpovídal na všetečné dotazy přítomných, pak si zahrál jednu čtyřhrovou výměnu se všemi zájemci, po té se opět se všemi zájemci vyfotil a nakonec se podepsal na cokoli každému, kdo měl trpělivost vystát slušnou frontičku. Tady bych rád podotkl, že zájem o cokoli byl neuvěřitelný. Jen o změření svých sil s dánským bombarďákem projevilo zájem několik set hráčů a hráček. Moc výměn Viktor kupodivu neprohrál, o to větší zážitek to pro Adélu s Nicole Hlušičkovou byl, když právě oni mu bod, za povyku haly, vzaly. (Video se pokusím zveřejnit později.)

...to jsem zvědavá, jestli se toho podpisu dočkám ještě před večerkou...


A něco málo o našem účinkování na tomto svátku badmintonu
Na pátečním programu byly čtyřhry. Adéla, jak již bylo zmíněno, hrála v kategorii U13A společně s Eliškou Zemkovou ze Sokola Doubravka. Holky se již za ta léta, co se spolu potkávají na turnajích, dobře znají, a tak se spolu domluvily na vzájemné spolupráci pro tento rok, co se čtyřher na GP-A týká. Naskytla se jim tak výborná příležitost odehrát spolu pár ostrých zápasů před následujícím turnajem v Českém Krumlově. Turnaj začínal v 11 hodin dopoledne a holky měly hrát hned v první sérii zápasů ve Fredericia Idretscenter  hale č. 3, proti norskému páru Elise Holmedal -Caroline Stehr.  A přesně v 11:00 nám pořadatel sdělil, že norský pár se na poslední chvíli z turnaje odhlásil, a nejbližší zápas hrají holky až za 80 zápasů. Takže obléknout, dojít si oběd, čekat a udržovat se v pohybu. Po lehkém obědě se děvčata kolem druhé hodiny odpolední dočkala. Soupeřkami jim byly Laura Dahlgaar a Nicolina Rue Rasmussen z Dánska.  Úvod zápasu je z naší strany poznamenán velkou nervozitou a mnoha nevynucenými chybami, přesto v polovině holky vedou 11:10. Do druhé půlky setu se je snažím hlavně zklidnit a chci, aby se soustředily jenom na nízké podání a kvalitní příjem. Adéla dává osm podání v řadě a holky utíkají na rozdíl 18:11. Zbytek setu se dohrává na 21:14. Je vidět, že z nich spadl velký kámen a druhý set vyhrávají celkem hladce 21:7. Opět následuje několika hodinová pauza, během které se snažím, aby holky nevychladly, a zároveň pozorujeme při hře ostatní páry v naší kategorii.  Před pátou hodinou na holky čeká další dánský pár Amalie Collaitz Helding a Victoria Juelstorp-Jacobsen.  Tradiční začátek je ve znamení spousty zbytečných chyb, ale i přes to holky jdou pauzy s vedením 11:8. Tentokrát je potřeba, aby hlavně Eliška trochu přitvrdila a Adéla si při svém působení na síti trochu couvla. Jednoduchá rada opět téměř okamžitě nese své ovoce, a holky vyhrávají poměrem 21:12. V druhém setu holky rychle získávají vysoký náskok, a až zvolněním v závěru zápasu dávají soupeřkám možnost set trochu zkorigovat na 21:13. Pro dnešek mají holky dohráno, takže následuje večeře a návštěva aqvaparku s mořskou vodou a tropickým podnebím. Pak už jen přesun do místa ubytování.

...přátelé, kamarádi, my vám ty medaile přivezeme...


V sobotu byla rozehrána soutěž dvouher. Tentokrát hrála Adéla své zápasy v halách č. 5 a č. 6, a všechny její soupeřky byly Dánky. K prvnímu zápasu nastoupila proti Celině Malou Elting Nielsen.  Vstup do zápasu Adéle vyšel a rychle si vypracovala pětibodový náskok, který si udržovala více méně až do konce 21:15. Ve druhém setu se situace tak trochu opakovala, ale jen do stavu 19:17 pro Adélu. V závěru pak Celina zahrála tři prasátky za sebou a druhý set urvala pro sebe 21:19. Ve třetím setu si urostlá Dánka pohlídala začátek, a nenechala se již zaskočit aktivní hrou Adély. Holky se pak přetahovaly o každý míček až do stavu 14:14. Pak se opakovala situace z druhého setu a několika prasátky v závěru vybojovala Dánka vítězství pro sebe poměrem 15:21, 21:19 a 21:15. To nebyl pro Adélu zrovna ideální vstup do turnaje, ale na zklamání není čas, protože další soupeřky již čekají ve frontě.  Další soupeřkou je Camilla Wilemoes Larsen. O dvě hlavy vyšší dívka se zdá být pro Adélu tvrdým oříškem. Silovým pojetím hry se snaží zatlačit Adélu do zadní části kurtu. Ta však kontruje přesnými dropy a následně smeči na tělo. Dánce se nedaří přejít do aktivní obrany a jenom vyhazuje a následně prohrává 21:13. Druhý set nepřinesl žádnou změnu, jen skóre je dlouho vyrovnané, ale na konec Adéla vyhrává i druhý set 21:17. Třetí soupeřkou je Victoria Juelstorp-Jakobsen, nám již známá ze včerejška. Ta sice na začátku vede 3:0, ale Adéla třinácti body v řadě zlomí její odpor 21:7 pro Adélu. Druhý set je již jen formalitou a ve volném tempu ho Adéla vyhrává nad rezignovanou Dánkou 21:8. Čtvrtou soupeřkou je Victoria Lehmann. Tuto seveřanku s Asijskými kořeny jsme obdivovali již včera při čtyřhrách a je vidět, že z ní má Adéla respekt. Svým pohybem nedává Adéle prostor na zakončení. Vrací všechny míčky jak Čínská zeď. V polovině prvního setu Adéla prohrává 4:11 a je vidět, že si s ní evidentně neví rady. Rychle měníme strategii a snažíme se jí zastavit. Teď běhá Adéla a vrací vše do zadní části kurtu. To soupeřku zaskočilo a snaží se rozhazovat míčky po celém kurtu, ale údery bez pohybu začíná kazit. Adéla s ní prvně srovnává krok za stavu 19:19. Akorát včas, aby dala poslední dva body. V druhém setu se situace opakuje. Kdykoli se Adéla pokusí hrát aktivně je za to „odměněna“ ztrátou bodu. Takže všechno dozadu a čekat na chybu. Některé výměny jsou nehorázně dlouhé a Adéle začínají docházet síly. Teď jde jen o to, jestli dřív Adéla zvadne, nebo Victoria dřív zkazí. Varianta B je správně a Adéla vyhrává i v koncovce druhého setu 22:20. Celé letošní Adélino vystoupení ve Fredericii bylo poznamenáno žaludečními problémy, které si s sebou přivezla již z domova, a nepodařilo se nám je bohužel za celé čtyři dny odstranit. Její předzápasový rituál se skládal z rozběhání, přeskoků přes švihadlo a návštěvy WC. Pak již mohla na kurt. V posledním utkání sobotního programu však odběhla do útrob haly navíc ještě po rozehře a ještě jednou v polovině druhého setu. Naštěstí Amalie Collaitz Helding, poslední soupeřka a spoluhráčka Victorie, přihlížela předešlému zápasu a dospěla k závěru, že uběhat Adélu nebude dobrý nápad, a rozhodla se Adélu umlátit. Což nám vyhovovalo a Adéla bez rychlejšího pohybu zvítězila 21:8 a 21:11. Pak následovala večeře, sprcha a VIKTOR AXELSEN…

...čemu sakra nerozumíš? ...prostě se podepiš tam co ti ukazuju...večerka se blíží...


V neděli se dohrávaly zápasy ve čtyřhrách a následně přišly na řadu poslední zápasy dvouher. Tentokrát jsme v hale č. 1. Za dva dny hraní si Eliška s Adélou vybudovaly mezi převážně dánskými soupeřkami respekt. A jak by ne když Eliška zatím všechny své zápasy vyhrála a Adéla kapitulovala jen jednou. Dnes je však čekaly tři papírově nejsilnější páry. Hned v prvním zápase změřily holky síly s nasazenou jedničkou, Silje Buus Nyeng, ve dvojici s běhavou asiatkou Victorií Lehmann. Hlavně obrovitá Silje zatím drtila všechny své soupeřky tvrdou smečí. Na tom jsme také založili strategii a holky to prostě a jednoduše nezvedly. Krátká a hlavně nízká podání, dobrá hra na síti a hodně drajvů zápas úplně degradovalo. Místo atraktivních výměn holky vůbec nepustily své soupeřky vůbec do útoku, a zvítězily nečekaně hladce 21:11 a 21:13. S touto taktikou vyrukovaly holky i na své další soupeřky. Proč také měnit něco, co bezvadně funguje? Adélinu přemožitelku se soboty, Celinu Malou Elting Nielsen, ve dvojici s Line Pedersen porazily holky stejně hladce 21:11 a 21:7. A stejný osud přichystaly i páru Camilla Willemoes Larsen - Emma Sofie Waller, tentokráte poměrem 21:11 a 21:14. Jediným kazem na finálovém utkání byla Adélina další cesta na onu místnůstku v průběhu druhého setu.  Posledním vystoupením Adély na tomto turnaji byla závěrečná dvouhra s Nicoline Rue Rasmusen. Výhra ve finále čtyřhry vlila Adéle do žil nových sil a tentokráte si se svojí soupeřkou poradila dvakrát poměrem 21:13. Pak již následovalo pouze vyhlášení výsledků, oběd, sprcha a odjezd domů. Do Plzně jsme dorazili v pondělí po páté hodině ranní, a po přesunu do Kačice následovala cesta do školy do Kladna. S turnajem se Adéla loučila s bilancí deseti výher a jedné porážky, což v konečném hodnocení znamenalo první místo ve čtyřhře a páté místo ve dvouhře.

...tak vám ty medaile vezeme...


Zhodnocení.
Závěrem bych rád poděkoval Miládce Novákové, která nám umožnila se turnaje tohoto typu opět zúčastnit. Pro Adélu i mě to byla spousta nových zkušeností k nezaplacení a hlavně inspirace do další práce. Jak jsem již konstatoval loni, Dánsko je jednoznačně země badmintonu zaslíbená. Haly jsou pro badminton přímo stavěny. Ve všech halách, které jsem měl možnost vidět, byly kurty přímo namalovány na podlaze a sloupky k podlaze přidělány, světla neoslňují. Fredericie je město poměrně rozlehlé, ale s hustou obyvatelstva je to slabší a 35 kurtů jenom v městském sportovním areálu je hodně dobré číslo. Adéla odehrála, i vzhledem ke zdravotním komplikacím, výborný turnaj. Ve čtyřhře s Eliškou hrály holky s přibývajícími zápasy stále lépe a lépe. Začalo jim to na kurtu klapat a myslím, že by jim to mohlo na příštích „áčkách“ fungovat. Já jsem dostal možnost vést na tomto turnaji, kromě Adély, i zbylé hráče kategorie U13A, za což ještě jednou Miládce děkuji.  V Dánsku jsme myslím zanechali dobrou vizitku kladenského badmintonu. Bude-li tato možnost ještě někdy v budoucnu, určitě ji využijeme, a všem hráčům a hráčkám, kteří to s badmintonem myslí vážně, bych to také doporučil.


Marek   


 

Zpět

Vyhledávání

© BaC Kladno 2012

Vytvořeno editory BaC Kladno