Lee Chong Wei a jeho cesta k nesmrtelnosti

25.07.2012 19:18

Dva dny před zahájením Olympijských her 2012 jsem si pro vás připravil malý kvíz. Mnoho hráčů prožívá mnoho olympijských snů. Může to být sen z postupu, může to být sen z losu ve skupině, kde se utkají se svým vzorem, může se jednat o naplnění snu v podobě postupu ze skupiny. Jsou zde sny hráčů – legend, kteří sní o medaili z turnaje, na kterém ještě žádnou nezískali. Další skupinou jsou hráči, kteří zatím usínají a připravují se na svůj sen a věří, že se neponoří do noční můry a svůj sen ani nezačnou snít.  Samostatnou skupinou je Lin Dan, tohoto hráče můžeme srovnávat s Rogerem Federerem. Nikdy nevíte, co zahrají, Lin Dan je badminton, Roger Federer je tenis. Dívat se na rychlost pohybu po kurtě. Dívat se na práci ruky, sledovat jeho zrychlení, trpělivost při přípravě, má vše co může mít dokonalý hráč. Byl jsem svědkem, kdy Lin Dan naposledy prohrál s Peterem Gadem. V tu chvíli jeho prohry jsem viděl jeho slabinu. Musí mít chuť vyhrát. Ta chuť přichází s vůní anglického čaje, necháme se překvapit, jakou příchuť bude mít tento čaj pro nás diváky, Lin Danovi soupeře a jeho samotného na konci turnaje.

Lee Chong Wei má před sebou také mnoho soupeřů, kteří chtějí získat jeho skalp. V jaké formě po zranění se vrátí na badmintonové kurty, které pro hráče znamenají někdy opravdu mnoho. Dívat se na jeho hru je něco krásného. Patří do trojice hráčů (Lin Dan, Peter Gade a Lee Chong Wei), kteří badmintonu dávají mimo kvalitní hry i krásu, která přitahuje diváky. Již teď je ve své zemi nesmrtelným hrdinou, který jako první Malajec získal medaili na Olympijských hrách. Je otázka jakou příchuť měla pro něj samotného, když ve finále v Pekingu 2008 nebyl důstojným soupeřem jeho věčného rivala Lin Dana. Podle dostupných informací a zveřejněných videí je v plné síle připraven porvat se o medaili, která mu zajistí nesmrtelnost v badmintonové veřejnosti.

Při shlédnutí velkého množství videí jeho tréninku, jsem si všiml jedná zásadní věci. Příprava je všestranná, rozmanitá, hodně náročná a zaměřená na…. Podívejte se sami a zjistíte, na koho se při svém tréninku zaměřuje. Tréninkový prvek je jasný. Věřím, že po zjištění této informace může příprava jednotlivých našich malých hráčů přinést změny, protože poznáte, že i nejlepší hráči znají své slabiny a jsou ochotni udělat vše pro jejich odstranění. Doufám, že ve finále se jeho snaha ukáže jako ta správná. Každý fanda badmintonu a každý mladý hráč by měl nakoukat co nejvíce zápasů těch nejlepších, tam jedině se může naučit, jak se tento krásný sport hraje správně. Jak říká můj kamarád „když se budeš chtít naučit házet oštěpem, tak se přeci budeš dívat, jak házel Honza Železný“. Tak se společně dívejme, jak hází míčky ti nejlepší, představení začíná za dva dny.

Zpět

Vyhledávání

© BaC Kladno 2012

Vytvořeno editory BaC Kladno