Naposledy (zřejmě) o GPA U15 v Benátkách

13.10.2013 16:10

Omluvte, prosím, zpoždění tohoto článku, avšak nechtěl jsem, aby se moje superhyper ohlédnutí ztratilo v balastu, který se objevil zanedlouho po sehrání turnaje.

Do Benátecké haly jsme vyrazili ve čtveřici Schořová Sonja – hráčka, Nováčková Anežka – hráčka, Jaroslav Nováček – řidič a platič, Jaroslav Holeček – vše ostatní, na co si vzpomenete. Cestou se objevily první překážky, v podobě čtyř mobilních semaforů na kterých jsme (ano, opravdu na všech) takzvaně chytili červenou. A to ne ledajakou. Pětiminutové čekání na jednom z nich, nám připadalo jako okamžik…

Obávali jsme se tedy, co si pro nás osud připraví v turnajovém soukolí, jestliže se již na cestě takto vyřádil. Ukázalo se, že náš osud má velmi podprůměrnou fyzičku a po prvním úderu v hale (Sonja se přibližně o 5 minut nestihla přihlásit do mixa) mu jaksi došel dech. Pokusil se nás ještě překvapit změnou partnera Anežky, ale na tomto tahu byla znát jeho veliká únava, a tak se naše situace paradoxně zlepšila.

V prvním zápase se proti Anežce s jejím novým partnerem, orlovským Kočím postavil benátecko-budějovický pár  Štěpánek – Hádáčková. Tento los byl pro sehrání naší dvojice příznivý. Přestože soupeři byli velmi šikovní, byl zde znát věkový rozdíl a tak se drobné i větší nedostatky ve hře jaksi zakryly. V prvním setu se projevila nervozita z turnaje i z neznámého spoluhráče a občas míček do hřiště spadnul i po nijak nepřekvapivém úderu. Spoluhráč Anežky sice nechodil příliš aktivně proti míči, na druhou stranu většina úderů od něj (tzn.: pokud k němu míček doletěl, nebo k němu došel) zahrál zázračně dobře a soupeře jednoznačně přehrával. V druhém setu se naši koně vzepjali a bezmocného soupeře jednoznačně přehráli. Ve třetím setu nepovolili z nastaveného tempa a i zde byl soupeř pouze bezmocný sběrač míčků.

Do druhého zápasu nám již tedy nastoupil sehranější a sebevědomější tým, proti kterému však nastoupil o poznání silnější a zkušenější soupeř, než v předchozí hře. Benátecký pár Mišutka – Zuzáková A., který byl v turnaji 5.-8. nasazený. V prvním setu se naši nenechali zaskočit kvalitnější hrou a drželi se soupeřem tempo až do vyrovnané koncovky, kde, pravda trochu se štěstím, zvítězili. Ve druhém setu Anežka s Kubou trochu usnuli na vavřínech a celý set byli až ti druzí. Tento neúspěch je naštěstí probudil a ve třetím setu, přestože byli stále krok za soupeřem, nenechali ho uniknout příliš daleko a v dramatické koncovce opět benátecký pár předběhli. Nutno dodat, že vítězství značně pomohlo mnoho zkažených podání soupeře a také to, že Kubovy zázračné údery byly zcela nezávislé na kvalitě přilétajících míčku.

Mezi osmi nejlepšími změřila naše dvojice síly s párem, který sice nasazený nebyl, ale v předchozím kole porazil pár dokonce 3.-4. nasazený, tedy se o jeho kvalitách nedalo pochybovat. S párem Vajsetl – Vacková jsme sice hráli jakžtakž vyrovnaně, ale zde jsme bohužel byli dva kroky za soupeřem během celého zápasu a naše mixované putování skončilo. Byla zde škoda velkého množství zkažených míčku ze zadní části kurtu, které byly v podstatě nahrané.

Stejně jako v mixu i ve dvouhře nám byl los v prvním kole přikloněn (zřejmě mají s osudem nějaké nevyřízené účty) a proti Anežce se postavila slabší hráčka, plzeňská Jägerová. Na Anežce bylo hodně znát napětí, pravděpodobně způsobené nervozitou a proti slabší hráčce očekávaným vítězstvím. Naštěstí Anežku nepřemohla temná strana síly a odeslala soupeřku zpět na lavičku jednoznačným výsledkem.

Ve druhém kole byla soupeřka o něco lepší, což nepřekvapí. Herně však byla s Anežkou vyrovnaná a spíše bych řekl, že horší. Bohužel ani v tomto zápase se Anežce nepodařilo zbavit celkové herní nepohody, čehož Dobiášová z Mostu dokázala využít a chytila svou šanci za pačesy. Anežka se snažila zvrátit výsledek utkání, avšak marně.

Zbývala tedy poslední disciplína s kladenskými zástupci a to dívčí čtyřhra. Je to téměř k neuvěření, ale i zde byl los velmi příjemný. Náš pár Schořová S. – Nováčková byl sice A – čkovými turnaji netknutý, ale jejich soupeřky Otáhalová ze Židlochovic a Randulová z Brno-Jehnice se nejevily jako velká překážka k postupu a nabízely velkou šanci. Teď trochu předběhnu a prozradím, že Sonja s Anežkou tuto šanci skvěle využily. V prvním setu se náš pár ujistil, že pouze zlehka pinkat míček na druhou stranu a občas ani tam ne, k vítězství stačit nebude a ve druhém setu jim již míček od rakety létal o poznání ostřeji. Na začátku druhého setu měla Sonja slabší chvilku a nedařílo se jí příliš udržet míček ve hře. Anežka se naštěstí tímto trendem nenechala strhnout a výkon dvojice podržela. V závěru setu tomu bylo přesně naopak. Anežka zkazila několik jednoduchých míčků, ale tentokrát Sonja udržela dvojici nad vodou a zasadila soupeřkám několik ran, které prodloužily zápas o další set. Ve třetím setu nepůsobily Sonja s Anežkou příliš sebejistě a až do stavu 15-15 se drželi jaksi zpátky. V tomto okamžiku ale obě zahrály hezky, soupeřky přehrály a i když byl závěr velmi dramatický zajistily si zápas i ve druhém kole.

V zápase proti 3.-4. nasazeným, Krpatové – Fuchsové z Pardubic se projevila neostřílenost mezi kvalitnějšími soupeři. Co v předchozím zápase trestaly soupeřky jen občas, nyní končilo na naší straně kurtu se smrtelnou jistotou a v prvním setu se šly holky napít za nepříznivého stavu 2-11. Vysvětlili jsme si, co je potřeba zlepšit, hlavně že do míčku je potřeba více bouchnout a nebát se vrátit ho rychleji zpátky. První set byl až do konce rozpačitý a jednoznačný výsledek to jenom potvrzuje. Do druhého setu se holkám podařilo nastoupit o poznání lépe, nebály se hrát proti soupeřkám rychlé míčky a zjistily, že když se připraví na úder soupeře, dokážou hrát i s lepšími republikovými páry. V průběhu celého setu sice byla znát větší jistota na druhé straně sítě, ale vyrovnaná hra i výsledek je určitě dobrá zkušenost do příštích turnajů.

Na závěr nelze napsat nic jiného, než gratulaci Anežce za skvělé výsledky v párových disciplínách a pochvalu Sonje za výborně odehranou čtyřhru i přesto, že celý den před zápasem musela v tělocvičně pouze prosedět.

PS.: Veškeré hrubky, dvojsmysly a nejasnosti jsou ve článku schválně a budiž pochválen pozorný čtenář, který si jich všimnul.

{

Ps.: Výsledky s vývojem skóre nejsou ve článku omylem, avšak lze je dohledat v přiložených materiálech.

}

GPA U15 Mix.xlsx (29829)

GPA U15 Dvouhra.xlsx (18719)

GPA U15 Čtyřhra.xlsx (21909)

Zpět

Vyhledávání

© BaC Kladno 2012

Vytvořeno editory BaC Kladno