Peter Gade - Poslední sbohem Velkého šampiona

13.11.2012 16:09

Paříž, Francie, 29. říjen 2012

V neděli se uskutečnila rozlučková ceremonie věnovaná francouzskou veřejností v Paříži Peterovi Gademu, jednomu z žijících legend badmintonu, během finále Yonex French Open 2012. Dostal láhev vína jako dar od francouzské federace a 3000 diváků mu hlasitě „blahopřáli“.  Poté dal naposledy do dražby svůj dres (tričko), aby přispěl do fondu pro Solibad – Badminton bez Hranic.

O dva dny dříve prohrál Peter Gade v čtvrtfinále turnaje, hrajíce svůj poslední mezinárodní turnaj v jeho 15ti leté kariéře. Peter odešel do „badmintonového důchodu“ poté, co podlehl svému krajanovi (na tři sety) Janovi Ø. Jørgensenovi. Ve skutečnosti, jako další znamení předávání štafety mladší generaci dánských hráčů, Viktor Axelsen později vstoupil do finále turnaje. Po zápasu Petera Gadeho, lidé v Stade de Coubertin aréně oslavovali pětinásobného evropského šampiona (1998, 2000, 2004, 2006 a 2010).

Působivá kariéra

S odchodem Petera Gadeho končí významná badmintonová éra. Peter získal 22 titulů z turnajů Grand Prix a Superseries a získal také 5 medailí ve Světovém Šampionátu (stříbrnou v roce 2001 a bronzovou v roce 1999, 2005, 2010, 2011). V roce 1999 vyhrál šampionát All-England. Mimoto se stal také nejúspěšnějším evropským singlovým hráčem na asijských turnajích se třinácti vyhranými tituly.

Peter Gade byl velký vzor pro evropský badminton. Svým unikátním stylem inspiroval tisíce mladých hráčů všude po světě. Všem bude jeho styl chybět.

„Ukončil jsem svou badmintonovou kariéru ve správný čas na správném místě.“ Řekl Gade. „Nemohl jsem si představit lepší místo a i když jsem prohráj zápas proti krajanovi Janu Ø. Jørgensenovi, užil jsem si každou sekundu na kurtu. Měl jsem hodně smíšených pocitů před i po tomto zápase, ale  jsem rád, že jsem odešel takovýmto způsobem.“

Na otázku jaké byly klíčové momenty v jeho kariéře odpověděl: „Nemůžu si vybrat jednu ze všech těchvzpomínek, protože mi to přijde hrozně dávno, co jsem začal hrát – je to velmi těžké; jedna vzpomínka, se kterou jsem si jistý je tady, v Paříži, ale taky na Copenhagen Masters (…) Také jsem rád vedl svůj tým v Thomas Cupu – to byla velká pocta a na to nikdy nezapomenu. Dále výhra All England samozřejmě, stejně tak jako poražení Lin Dana v jeho rodné Číně.“

„Udržet tradici“

V rozhovoru pro Badzine TV, hned po svém posledním zápasu v mezinárodním turnaji, Peter Gade naznačil, že by se chtěl stát trenérem:„Zatím nevím koho bych trénoval (Viktor Axelsen, Jan Ø. Jørgensenov), uvidíme. Možná si vezmu mladší generaci a pokusím se jí tlačit vpřed. Doufám, že dokážu dát něco zpět do mužských singlů a udržet tradici.“

Pro Fina Traeupa Hansena je Peter více než jen obyčejný hráč. „Není sporu, že Peter Gade byl tváří Dánského badmintonu v Asii za posledních 10 let. Hrdě nesl tradici dánských mužských singlů jako zvyk, který vyžaduje respekt od spoluhráčů i od protivníků. Stal se více než jen badmintonovým hráčem. Známe ho jako člověka „z masa a kostí“ v dobrých i těžkých časech (…) Jsem si jistý, že Peter takový opravdu je.

Poslední charitativní akce

Peter je nyní zpátky v Kodani, jeho rodném městě, a užívá si volný čas se svými dvěma dcerami, Nannou (8 let) a Almou (4 roky).

Budou však následovat další příležitosti vidět Petera na kurtu. První událost, zápas proti Lin Danovi, se uskuteční během Copenhagen Masters (Kodaňský turnaj), 27. Prosince 2012. Toto bude jeho oficiální poslední zápas: „Přivézt Lin Dana do Kodaně, kde nikdy nebyl, bylo pro mě něco jako poděkování mým Dánksým fanouškům za jejich dlouholetou podporu“  řekl Gade. Poté bude Peter vystupovat 27. Dubna 2013 v druhé sérii pořadu „Jedna Noc s Hvězdami“ (One Night with Stars) v Ženevě ve Švýcarsku. Bude to večer exhibičních utkání s ostatními hvězdami pro vybrání peněz do fondu Solibad – Badminton bez Hranic. Peter je jednou z hlavních tváří této organizace. Jeho poslední tričko, které nosil během turnaje (French Open) je nyní v aukci Solibadu až do desátého listopadu 2013.

Peter je také zástupcem nez. organizace „Red Barnet“ v Dánsku.

Nedávno dokonce vydal svůj životopis v dánštině, který byl napsán dánským reportérem Kristine Wilkensem. Do angličtiny bude přeložen v roce 2013.

Aukce trikotu

https://www.ebay.com/itm/Peter-Gade-Badminton-2012-French-Open-Yonex-Solibad-signed-shirt-the-last-one-/281013038056?ssPageName=ADME:L:LCA:US:1123

Plný rozhovor na Badzine TV

https://www.youtube.com/watch?v=WGQquoQh4kQ

Oficiální stránka

https://www.petergade.net/

Copenhagen Masters 2013

https://www.badmintondenmark.com/cms/?&pageid=1645

 

Článek převzat z

Volně přeložil: Honza Nováček

 

Zpět

Vyhledávání

© BaC Kladno 2012

Vytvořeno editory BaC Kladno