TENRÁT NA ZÁPADĚ

27.09.2015 21:47

Poslední zářijový prodloužený víkend jsme s Mikim vyrazili do nejzápadnějšího města naší vlasti – Aše. Konal se zde otevřený turnaj třídy C kategorie U15 a my se rozhodli jej pojmout trochu netradičním způsobem. Na pozvání místního badmintonového guru Víti Kokoře jsme vyrazili již v pátek a rozhodli se, že si polovinu víkendu pořádně užijeme. O Ašském badmintonu je čím dál víc slyšet, ale doposud sem naše yonexky nezamířily, takže to pro nás byla premiéra.

                Ubytování nabídl Víťa v blízkém penzionu nebo přímo v hale a my se s Mikim rozhodli pro naše první před-turnajové nocování přímo na bitevním poli (přesněji nad ním). Z domova jsme vyrazili hned po škole a až na mírně zhuštěný páteční provoz cesta  proběhla  hladce. Po příjezdu do cíle kolem čtvrté hodiny jsme využili nabídky a přidali se k pátečnímu klubovému tréninku místního klubu Badminton VK Aš. Prvním příjemným překvapením byla moderní zrekonstruovaná hala sloužící především potřebám klubu a její zázemí pro hráče, doprovod i diváky. Miki se okamžitě zapojil do tréninkové skupiny místních borců a náležitě si herně pojatý trénink užil. Kdy jindy se vám den před turnajem povede odehrát zápasy s budoucími soupeři i s trochou zábavy?

                Večer jsme si rozložili v nově přistavěné části haly karimatky a matrace, pojedli část zásob, kterými nás vybavili z domova, pustili film a relaxovali.  Kvalitní trénink, dostatek jídla, pohoda a hlavně hodně spánku toť jsou hlavní podmínky pro správný vývoj mladého badmintonisty. Vědomi si toho, ulehli jsme k brzkému spánku  a  v sobotu ráno, vyspalí do růžova, nezmoženi dlouhou cestou  se probudili do sluncem zalité a tichem zaplněné haly. Pak bohatá snídaně, krátká rozcvička včetně Oldřiščina cvičení na záda a příprava na blížící se turnaj.

                Ve stejný den jako Ašský turnaj se konal v Pardubicích 2.GPB kategorie U13 a především Mezinárodní mistrovství ČR dospělých v Praze. Tudíž se dalo čekat, že některá známá badmintonová jména nedorazí.  Nakonec se sešlo přes čtyřicet hráčů a hráček a obsazení turnaje bylo dalším příjemným překvapením.  Již předem jsme věděli, že si Miki zahraje všechny tři disciplíny a celkový počet zápasů nebude nízký. Turnaj jsme zahájili smíšenou čtyřhrou, tak jak jsme avizovali v našem posledním článku společně s Kačkou Mikelovou .

                V prvním kole nastoupili Miki a Kaki  proti neznámému páru Riegr-Skuhrová a hned na začátku nám teklo pověstně do bot. Spojení  Prosek-Most svojí nevypočitatelnou hrou dokonale Míšu i Kačku zaskočili a  po dvou vyrovnaných setech (18 ,-18)  v setu třetím scházely soupeři za stavu 14:17 k vítězství  pouhé čtyři body. Přesto jsme dokázali nepříznivý vývoj otočit a třetí set dotáhnout do vítězného konce (23:21). Ve čtvrtfinále začali Miki a Kaki spolu konečně mluvit ( myslím tím badmintonovou řeč í). Zrychlili hru a pohyb po kurtu, čímž přehráli pár Chumchal-Fantová  celkem s přehledem  (6 , 14) a dostali se do semifinále. Tam již čekal nasazený pár Šilhan-Košťálová z TJ Jiskra Nejdek.  Naše dvojice však ještě přidala na důrazu! Okamžitě mazácky našla účinnou zbraň na Ondrovu hru ,  tím jej dokonale rozhodila a po pěkném zápase zvítězila 2:0 na sety. Jsme ve finále! Finálová účast k našemu údivu dvojici Miki a Kaki nezaskočila a proti soupeři nasadila všechny své zbraně. V setu prvním jednoznačně západočeskou dvojici Tichý-Horová přehráli. V setu druhém, však soupeř, tak jak je na finále hodno začal klást odpor. Míša s Kačkou udrželi chladnější hlavu a klidnější ruku, když za stavu 16:16 dvěma důležitými míči překlopili pověstnou misku vah na svoji stranu a zvítězili 21:18. První zlato naší dvojice je na světě!

                V singlech nám celkem přál los a Michal nedostal do prvních dvou kol žádného z nasazených hráčů. To neznamená, že proti Mikimu nenastoupili kvalitní hráči! Nejdříve Vašek Obhlídal a poté Kuba Riegr oba z SK Prosek, nenechali na našem hráči nit suchou. Ale ze smíšené čtyřhry rozjetá a rychlost nabírající kladenská lokomotiva nenechala nic náhodě a vjela rovnou do semifinálového nádraží. Tam již však čekal rozehřátý rychlík Ondra Šilhan připravený vrátit Míšovi porážku z mixu. Náš hráč měl ze vzájemných zápasů proti soupeři z Nejdku příznivou bilanci (2:0) na zápasy. Ale za poslední dobu se Ondra herně posunul a jeho sedmé místo v aktuálním žebříčku U15 proti skoro Michalovu padesátému věstilo těžký zápas. Něco se ale oproti turnajům minulým změnilo! Michal vstoupil na kurt a opravdu chtěl! Konečně!  Tak nabitého jsem ho už dlouho neviděl. Troufám si říci, že svým nejlepším výkonem Ondru totálně zaskočil a bez vážnějšího zpoždění vjel po výsledku (12,15) rovnou do cílové stanice Finále. Prostě uhlí z kladenských dolů jest nejlepší. Ve finále nás čekal domácí hráč Pavel Kokoř  a čekala nás další velká bitva. Miki hrál znovu zodpovědně  a především s nasazením. Ale oba jsme cítili, že síly po sedmi naplno odehraných zápasech pomalu ale jistě ubývají a něco z „toho“ co měl Míša při zápase s Ondrou na rozdávání, zůstalo na kurtu číslo 3. Po třísetové bitvě ( 12,-16,16 ) Miki vybojoval stříbro. Paráda a velké gratulace! 

                Po krátkém odpočinku jsme byli připraveni uhrát ještě nějaký pěkný výsledek ve čtyřhře chlapců, ve které zkusil Míša skloubit své badmintonové zkušenosti s badmintonovým uměním Vojty Bízka z BK Arion Praha.  Kluci se již nějakou dobu znají a domluvili se, že se pokusí dostat sítí pavouka co nejdále. Po prvním zahřívacím kole se ještě hledali a víc si zápas užívali, než hráli. V kole druhém mě však Vojta překvapil svojí disciplínou a rychlostí přenést rady trenéra na kurt. Každým míčem se dostával víc do hry a chvílemi to byl on, kdo tvořil hru. V tomto druhém, již semifinálovém kole jsme narazili na…. hádejte koho ? Ano zápas Morávek-Bízek vs. Šilhan-Forejt byl opravdu zajímavý. Výsledek se přeléval ze strany na stranu, o pěkné výměny nebyla nouze. Po hladce vyhraném prvním a zbytečně prohraném druhém setu (14,-19) jsme prohrávali v setu třetím (0:5) a při výměně stran (6:11). Miki chvílemi ztrácel svoji trpělivost a jak je jeho zvykem naštvaný hlavně sám na sebe) kupil jednu chybu za druhou. Pár posledních rad a jdeme zápas se vztyčenou hlavou dohrát. Vojta se však rozhodl, že to finále stejně zkusí! Bod po bodu se náskok soupeře snižoval. Bod po bodu hráli kluci líp. Vojta  svojí zarputilostí strhnul v závěru třetího setu i Míšu a zápas vyhráli  2:1 na sety v poměru (14,-19,19). Aktuální bilance Morávek-Šilhan (5:0).  Na dovolenou do Nejdku raději NE !

                Poslední turnajové finále – čtyřhra chlapců. Morávek-Bízek vs. Kokoř-Tichý.  Z naší strany trochu nervózní zápas. Začátek patřil znovu jednoznačně nám. Vojta hrál opět výborně, jen škoda, že Míša nedokázal v rozhodujícím okamžiku víc přidat, podpořit Vojtu a soupeře dorazit. Západočechy otočený první set z (15:12) pro nás na (20:15) pro soupeře hovoří za vše. Druhý set nás již Pavel se Štěpánem nepustili víc do hry a po vyrovnaném výkonu zápas skončil výsledkem pro nás nepříznivým 0:2 (17,17). Máme ale další stříbro!

                Závěrem bych rád poděkoval místním v čele s Víťou Kokořem za perfektně zorganizovaný turnaj, domácí prostředí a přátelskou atmosféru. V příštím roce se zde budou konat dva republikové turnaje třídy A troufám si s předstihem tvrdit, že to budou turnaje povedeni!

Díky Víťo a jen tak dál!

Pro příznivce a znalce badmintonu: Co znamená zkratka  VK  v názvu Ašského badmin. klubu?

Pavel a Miki

Kdo má zájem o obrázky stačí jen...ale to už každy ví:)

Výsledky: GPC otevrene AS 15_09_26.xlsx (42383)

Zpět

Vyhledávání

© BaC Kladno 2012

Vytvořeno editory BaC Kladno